Ronja de Roversdochter (2005)

11 12 13 14 15 16

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

19 20 21 22

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Twee dappere roverskinderen die weten wat vriendschap is. Vechtende rovers. Gillende vogelheksen die kinderen lusten als maaltijd. Aardmannen die iedereen willen plat slaan. Moenen die alles willen weten. Een koninklijke familie die de rust probeert te bewaren. Dat, samen met een achtergrond van bergen, wouden en seizoenen, zijn de ingrediënten voor Ronja de roversdochter.
In een kasteel op een berg woont een roversbende. Hun leider is Mattis, de roverhoofdman. De bende ligt voortdurend overhoop met een andere roversbende, waarvan roverhoofdman Borka de baas is.
Op een nacht, tijdens hevig onweer, bevalt Mattis’ vrouw Lovis van een dochter: Ronja. De bliksem splijt die nacht het kasteel in tweeën, en er ontstaat een diepe kloof tussen de twee helften.
Ronja groeit op. Op een dag wil ze naar buiten, het woud gaan verkennen. Ze komt van alles en iedereen tegen en saai is het zeker niet. Soms lopen haar avonturen maar net goed af!
Dan ontmoet ze Birk, zoon van Borka en zijn vrouw Undis. Ze worden vrienden. Dat wordt natuurlijk niet geaccepteerd door hun ruziënde vaders.
Ronja en Birk komen voor een onmogelijke keuze te staan: kiezen ze voor hun vaders, waar ze veel van houden, of voor elkaar?
De koninklijke familie is de rode draad in dit verhaal. Zij vervullen een vertellende rol. Ze zorgen voor het voorbijgaan van de seizoenen en beschermen de roverskinderen. De koninklijke familie is onzichtbaar voor gewone mensen, maar heeft wel invloed op hun lot. De bewoners van het woud kunnen de familie wel zien.
Hoe zal de ruzie tussen de roversbendes aflopen? Zullen Birk en Ronja elkaar ooit nog eens zien? Weet de koninklijke familie de situatie onder controle te houden?